Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

Werkplan 2024

Het werkplan 2024 is gebaseerd op de actieve inzet van de vele actieve leden van onze vereniging. Het bestuur spreekt dan ook haar grote waardering uit voor de inzet van alle werkgroepsleden.

Werkplan 2024

Het werkplan 2024 is gebaseerd op de actieve inzet van de vele actieve leden van onze vereniging. Het bestuur spreekt dan ook haar grote waardering uit voor de inzet van alle werkgroepsleden.

Zoals gebruikelijk zullen er twee Algemene Vergaderingen worden georganiseerd, in maart en november. Naast de statutair voorgeschreven onderwerpen zal ook plaats worden ingeruimd voor een informatief onderwerp of lezing. Het bestuur zal de plaats van de vergaderingen afwisselen (Ouderkerk en Duivendrecht).

Het bestuur coördineert en organiseert de verenigingsactiviteiten. Daartoe komt het bestuur minimaal 8 keer per jaar, maar in de praktijk maandelijks, bijeen.

Het Bestuur wil ook in 2024 de jaarlijkse openbare bijeenkomst in de maand van de geschiedenis organiseren, met een lezing en eventueel andere activiteiten om leden en niet-leden te laten delen in de geschiedenis van Ouder-Amstel en Amstelland. Bovendien is dat een mooie gelegenheid waarin leden en andere belangstellenden van gedachten kunnen wisselen met de werkgroepen van Wolfgerus. Een bijkomend doel is het werven van leden voor de werkgroepen dan wel voor de vereniging in het algemeen.

Werkplan Werkgroep Middeleeuwen Amstelland 2024

De werkgroep is een initiatief van de HV Wolfgerus van Aemstel en de Vereniging Historisch Amstelveen. De Historische Kring Abcoude/Baambrugge is ook vertegenwoordigd. De middeleeuwen in Amstelland waren een tijd van belangrijke innovaties, o.a. op het gebied van waterbeheer, handel, landbouw en veeteelt.

●  Ons hoofdaandachtsgebied is de historische periode 500-1500 na Chr. in Amstelland. De bewoningsgeschiedenis staat centraal. Daarbij moeten we oog hebben voor de landschapsontwikkeling in die periode.
●  Er zullen dit jaar verschillende thema’s behandeld worden. Het eerste thema: de Heren van Amstel. Het idee is om de uitkomsten van de bijeenkomsten te verwerken in een artikel in Speuren en Ontdekken. Daarbij is het belangrijk om de verzamelde gegevens vast te leggen in een ‘levend document’.
●  Belangrijk is dat we verhalen vertellen die mensen boeien. Zo kunnen we ook de Databank Middeleeuwen verlevendigen.
●  Kruisbestuiving/samenwerking met andere werkgroepen staat hoog in ons vaandel. Zo zijn er bij de Onderzoeksgroep en de Werkgroep archeologie ongetwijfeld mensen die zich ook willen verdiepen in bepaalde onderwerpen.
●  Voor ons zijn de belangrijkste media voor publicaties de (vernieuwde) website van Wolfgerus en  Speuren en Ontdekken.
●  Werkwijze: deelnemers moeten zelf initiatief nemen om onderwerpen aan te pakken, al of niet samen met anderen.
●  Voor de bijeenkomsten zullen we ook leden van andere werkgroepen uitnodigen:
Onderzoek, Archeologie, Transcriptie.

Activiteiten:
●  Studie en documentatie van de geschiedenis van Amstelland tussen 1000 en 1525
●  Verzorgen van artikelen en andere publicaties over de middeleeuwen
●  Ontwikkeling/onderhoud van een speciale website, waarop je middeleeuwse documenten kunt raadplegen: https://www.historischamstelland.nl/middeleeuwen/ 
●  De werkgroep komt ca. 6x per jaar bijeen.

Werkplan Historische Onderzoeksgroep 2024

De Onderzoeksgroep komt zo’n 8x per jaar bij elkaar en bestaat momenteel uit een kern van 7 personen. In elke vergadering wordt de voortgang van de lopende onderzoeken besproken,  afspraken gemaakt over de onderwerpen voor de komende maanden en belangstellend geluisterd naar wat de deelnemers aan persoonlijke inbreng en nieuwe ideeën hebben. Daarnaast zal het onderzoek naar en het vastleggen van historische gegevens van Ouder-Amstel en omgeving worden voortgezet. Vragen van lezers van Speuren en Ontdekken en van bezoekers aan de website www.historischamstelland.nl zullen worden uitgezocht en beantwoord. Interessante onderwerpen kunnen leiden tot een publicatie in S&O.

De digitalisering van het Oud Archief van Ouder-Amstel vanuit huis wordt in 2024 voortgezet.

Ook in 2024 zal moeten worden uitgeweken naar het Dienstencentrum in Ouderkerk in afwachting van een adequate vergaderlocatie voor de Vereniging.

Zolang de voorgenomen overdracht van de bibliotheek, archieven en historische informatie van het Museum naar de Vereniging niet is beklonken, staat de ontwikkeling stil van plannen voor het beheer en de verdere uitbouw, ontwikkeling, conservering, toegankelijkheid en beschikbaarstelling voor onderzoek – ook aan derden, niet leden van de vereniging – van de bibliotheek en archieven. Wellicht is daarvoor externe expertise noodzakelijk.

Om de belangstelling bij de inwoners voor historisch onderzoek te vergroten, zullen in 2024 daartoe voorstellen worden ontwikkeld. Hopelijk kan dit ook leiden tot de noodzakelijke uitbreiding/verjonging van de Onderzoeksgroep.

Werkplan Redactie Speuren & Ontdekken 2024

Speuren en Ontdekken is het viermaandelijkse tijdschrift van de Vereniging. Een redactie van zes leden verzamelt en bespreekt de te plaatsen artikelen en het beeldmateriaal. De opmaak van het blad is al jaren in goede handen van twee vormgeefsters. De redactie komt gemiddeld 6x per jaar bij elkaar en voert veelvuldig overleg per e-mail. De eindredacteur zorgt met de opmaaksters voor de contacten met de drukkerij. Voor 2024 staan, zoals gebruikelijk, weer drie nummers in de planning.

Werkplan Transcriptiegroep (Oudnederlands schrift) 2024

Teksten in het Oudnederlands kunnen lezen is waardevol voor iedereen met belangstelling voor geschiedenis, vooral voor genealogen en andere onderzoekers. Een groep belangstellende leden leest originele teksten over de geschiedenis van Amstelland. Dit onder leiding van een deskundige docent. De werkgroep komt ongeveer 10x per jaar bijeen.

Activiteiten:
●  Transcriptie van Oudnederlandse teksten
●  Maandelijkse bijeenkomst waar de ‘vertalingen’ worden besproken
●  Transcripties op verzoek van derden, t.b.v. onderzoek door een werkgroep

Werkplan Werkgroep Evenementen 2024

Ook in 2024 zal de Werkgroep Evenementen weer een voorjaars- en een najaarsexcursie organiseren.

Werkplan Werkgroep Archeologie 2024

De werkgroep archeologie van de historische vereniging Wolfgerus van Aemstel telt 8 leden.

Samenvatting
De werkgroep archeologie zal zich het komende jaar vooral richten op het vergroten van haar kennis over de kerkheuvel, de naar aangenomen wordt oudst bewoonde plek in Amstelland. Het heeft daartoe een onderzoeksvoorstel gemaakt dat onze kennis van de de vroege en middeleeuwse bewoningsgeschiedenis van Amstelland moet vergroten. Hiermee kan tevens worden aangesloten bij het promotieonderzoek van de archeologen Rob Gruben en Nancy de Jong, die onderzoek doen naar kastelenbouw in Noord-Holland in de 13e eeuw. Belangrijke voorwaarde om aan te kunnen sluiten is nieuw en geavanceerd geofysisch onderzoek door het bedrijf Saricon te laten doen. Hiertoe heeft de Vereniging Wolfgerus ons plan ingediend bij de RABO-support actie van dit jaar in de hoop in aanmerking te komen voor de benodigde gelden.
De Amstelkerk heeft ingestemd met het plan.

In het algemeen houdt de werkgroep zich ook bezig met:

Geschiedenis Kerkheuvel.
•  Ook nu de contouren van de 14eeeuwse kerk permanent in het grondplan op zijn genomen blijft de werkgroep zich inzetten de geschiedenis van de kerkheuvel steeds meer te doorgronden. Ook zal de werkgroep actief betrokken blijven in het burgerparticipatie proces rondom het Centrumplan.

Portugees-Israëlitische Begraafplaats (PIB)
•  De begraafplaats is van hoge archeologische waarde. Ook vanwege de grote waarschijnlijkheid dat daar zich de locatie bevindt van het Motte-kasteel van de Heren van Aemstel. Blijvend aandachtsgebied.

De Ronde Hoep.
•  De werkgroep beschouwt de Ronde Hoep als uniek en van hoge archeologische waarde, dit vanwege het vermoeden van de aanwezigheid van middeleeuwse huisplaatsen. Ideaal zou zijn als de gemeente een archeologische streekbeschrijving zou laten opstellen. Het zelf uitvoeren van een dergelijk onderzoek is voor ons als werkgroep een brug te ver. Het blijft wel onze aandacht houden.

Oerbos.
•  De werkgroep heeft in 2019 een van de opgegraven boomstammen in een weiland ten noorden van de Stramanweg laten onderzoeken door de Universiteit Utrecht; Dept. Fysische Geografie. Mogelijk komt er een vervolgonderzoek met andere opgegraven bomen.

Bodemvondsten
•  Ondanks het feit dat het afgelopen jaar talrijke in de vijftiger en zestiger jaren zoekgeraakte bodemvondsten in de consistorie van de Amstelkerk zijn teruggevonden, blijft het aandachtspunt van de werkgroep ook de rest die beschreven is, terug te vinden.
•  De werkgroep blijft zich met grote inzet sterk maken om Archeologie als volwaardig onderdeel in de Omgevingswet van de gemeente Ouder-Amstel opgenomen te krijgen.

Contacten intern
•  De werkgroep heeft het plan om binnen de werkgroep taakgroepen te formeren rondom onderwerpen en thema’s. Ze hoopt hierbij leden te betrekken van de andere werkgroepen daar waar er overlap zit in de aandachtsgebieden.

Contacten extern
•  De werkgroep is voornemens de reeds bestaande contacten te continueren en de contacten met externen uit te breiden. Hierbij wordt gedacht aan de provincie Noord Holland, de UvA, archeologiegroepen in de nabije omgeving, zoals de AWN afdeling Amsterdam, als ook de landelijke AWN i.v.m. haar voornemens, waaronder de geschiedenis van de kerkheuvel.
•  De reeds bestaande contacten met de gemeente zullen worden benut i.v.m. de plannen die de gemeente heeft omtrent het Kampje. Andere contacten zullen geïntensiveerd worden in het kader van de voortgang van het project.
•  Welke ideeën heeft de gemeente over de Archeologie-beleidsadvieskaart (ook wel: archeologische waardenkaart)? Die kaarten zijn er nu niet. Op dit moment staat de vraag open bij de gemeente. Een lid van de werkgroep archeologie blijft participeren in de Werkgroep Cultureel Erfgoed van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, CPOA, om de archeologische waardenkaart te realiseren.

Inhoudelijke verdieping, workshops en lezingen
•  O.a. het organiseren van een bijeenkomst met een deskundige om een toelichting te krijgen op de nieuwe wetgeving rondom erfgoed - en omgevingswetgeving. Wat betekent dat voor ons en de gemeente? Wat is het belang van archeologie en wellicht ook een inspirerend verhaal van een archeoloog over een leuke opgraving die hij/zij heeft gedaan. Een bijeenkomst voor leden van onze werkgroep en belangstellenden van de andere werkgroepen.
•  Vanuit de werkgroep Archeologie medewerking verlenen aan activiteiten die georganiseerd worden door o.a. het Museum, gerelateerd aan exposities en/of historische wandelingen.

Het ligt voor de hand dat gebruik gemaakt zal worden van de kennis van de leden van de andere werkgroepen van de HV Wolfgerus en dat hen gevraagd zal worden deze kennis met ons te delen en/of te participeren in voornoemde activiteiten.

 

 

Share |
Share |