Stroom en Lommer
Buitenplaats Stroom en Lommer heette tot 1764 Toorenvliet. Het was een van de vele buitens die langs de Amstel werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen.
-
Buitenplaats Stroom en Lommer heette tot 1764 Toorenvliet. Het was een van de vele buitens die langs de Amstel werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen.52.2978841 4.9013935
- Woonhuis
- Gemeentelijk monument
Klik hier voor meer foto's....
Hoger Einde-Zuid 7-12
1191 AG Ouderkerk aan de Amstel
Toorenvliet
Buitenplaats Stroom en Lommer heette vroeger Toorenvliet. Het was een van de vele buitens die werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Overal langs de Amstel verrezen toen voorname huizen met pleziertuinen en theekoepels. Aan het Hoger Einde stonden in de
18e eeuw maar liefst zeven buitenplaatsen (van
noord naar zuid): Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen. Alleen Hooger-Lust en Schoonzicht hebben het meest van hun oude luister behouden.
Gemeentelijk monument.
Verbouwingen
Toorenvliet werd omstreeks 1764 omgedoopt in Stroom en Lommer. Het van oorsprong zeventiende-eeuwse pand heeft zeer veel eigenaren gekend en evenzoveel verbouwingen. De laatste ingrijpende verbouwingen dateren uit jaren vijftig van de vorige eeuw. Eigenaren o.a.: Simon Elskamp, Mr. Jeronimus Nolthenius, Petronella Adriana de Marez, Gerrit Pietersz. Meijers, Jan Dirksz. van Rempt, Aris Kool, Jan Spruyt.
Zie ook: J.W. van den Oever, Sporen van het verleden van het Hogereinde in Ouderkerk aan de Amstel; concept; verkrijgbaar in Historisch Museum.