Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Karma

Karma is een authentieke dijkwoning van rond 1900. In 2022 is begonnen met de renovatie. Het houten huis werd zo'n 1,5 meter 'opgetild' en er kwam nieuwbouw aan de achterkant. Dit alles met respect voor het karakter van het houten huis.

  • Karma is een authentieke dijkwoning van rond 1900. In 2022 is begonnen met de renovatie. Het houten huis werd zo'n 1,5 meter 'opgetild' en er kwam nieuwbouw aan de achterkant. Dit alles met respect voor het karakter van het houten huis.
    52.2953472 4.9104292
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Koningin Julianalaan 32
1191 CE Ouderkerk aan de Amstel

Houten dijkwoning

Huize Karma, is een van de weinige, nog bestaande, bewoonde houten dijkwoningen in Ouderkerk. Het staat aan de Julianalaan, de vroegere Binnen-Bullewijkerweg. De arbeiderswoning is voorzien van een hoge kelder. Daardoor geeft de verhoogde woonetage uitzicht over de dijk langs de rivier de Bullewijk. Het entree is bereikbaar met een meter breed houten trapje van vier treden naar een klein bordes van ongeveer een vierkante meter. Het dak is voorzien van een gebroken schilddak met acht dakvlakken. Het werd omstreeks 1900 gebouwd door de familie Hogerhout. Op de historische kaart van Ouderkerk van 1890 komt het pand nog niet voor. De bouwstijl is van vóór de eerste wereldoorlog.
Gemeentelijk monument.

In het voormalig veenmoerasgebied kwam hier tot 1900 veel houtbouw voor. Hout was een goedkoop en relatief licht bouwmateriaal met minder kans op verzakking in de natte veengrond. Voor Karma geldt ook dat het bij oorlogsdreiging snel gesloopt kon worden. Het huis stond in het schootveld van de geschutsbatterij die vroeger op de plek de naburige Elimkerk stond.

Gemeentelijk monument

In 1938 is vergunning aangevraagd en verleend voor het plaatsen van het hekwerk. Op 21 juni 1978 werd een bouwvergunning verstrekt voor het vernieuwen van de woning. De toenmalig directeur gemeentewerken dhr. L.E. Olthof adviseert B&W: ‘Na uitvoering van de verbouwing te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst.’ B&W gaan hiermee akkoord. (Besluit 20 juli 1978.).
Die gemeentelijke monumentenlijst is er pas veertig jaar later gekomen, n.l. in 2018. Het pand werd begin 2019 aangewezen als gemeentelijk monument. Het pand is in 2023/2024 uitgebreid met nieuwbouw, maar met behoud van het authentieke karakter. Bijzonder is dat het houten huis ca. 1,5 meter in zijn geheel werd opgetild, waardoor de ingang weer op dijkniveau kwam.


 

 
Share |
gearchiveerd onder: ,