Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Den Elskamp

Den Elskamp is een beeldbepalend woonhuis. De klokgevel heeft een 18e eeuwse uitstraling. Genoemd naar de eerste eigenaar. Mooie gevelsteen.

  • Den Elskamp is een beeldbepalend woonhuis. De klokgevel heeft een 18e eeuwse uitstraling. Genoemd naar de eerste eigenaar. Mooie gevelsteen.
    52.2974525 4.902124
    • Woonhuis

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsstraat 38
Ouderkerk aan de Amstel

Klokgevel

Beeldbepalend pand schuin tegenover de Brugstraat in Ouderkerk. Verbouwd maar ondanks dat met 18e/19e eeuwse uitstraling. Houten bovenbouw gedeeltelijk 19e eeuws. Onderzijde voorgevel van steen, de houten klokgevel van de verdieping langs de opgaande zijkanten geaccentueerd door opgelegde randen die aan de einden gekruld eindigen. De top bekroond met rechte lijst.

Lange Brug

Den Elskamp ligt in de as van de Brugstraat. Voordat de Lange Brug afgebroken werd, keek een ieder die vanaf de brug het dorp in kwam, er recht tegen aan. Ook nu nog is het een pand dat de aandacht trekt. Door vorm, kleur en materiaalgebruik, wordt de blik automatisch naar de gevel geleid. Het lijkt een prachtig gerestaureerd oud pand waar de Ouderkerkers en hun bestuurders trots op mogen zijn. In de achter ons liggende eeuw werd Den Elskamp diverse malen in- en uitwendig grondig verbouwd. De stenen voorgevel had in 1900 nog een raam links en een raam rechts van de voordeur. Het was toen het woonhuis van de schoolmeester die tevens postbeambte was.

Vivo

Rond 1924 werd de parterre ingericht als kruidenierszaak (Vivo). Er kwam een grote etalage met rechts daarvan de toegangsdeur. De verdieping werd verbouwd, de zijkanten van het dak werden steiler opgetrokken om binnen meer ruimte te krijgen. De niet gewijzigde houten gevel kon daardoor niet meer het gehele dak aan het zicht onttrekken.

Woonhuis

In 1985 werd het pand weer tot woonhuis verbouwd. De gevel werd opnieuw gewijzigd en kreeg het uiterlijk zoals we dat nu kennen. De kleurverschillen accentueren nu nog sterker het, voor de houten voorgevel, te brede dak. De uitwendige vorm van de gevel bleef gelukkig gehandhaafd en geeft nog steeds de indruk van een 18/19e eeuws huis.

Simon Elskamp

Het huis dankt zijn naam aan één van de eerste bewoners. In 1706 werd Simon Elskamp eigenaar. Zijn naam wordt in de gevelsteen gesymboliseerd door een huisje dat overschaduwd wordt door hoge bomen. De steen is op ooghoogte in de gevel geplaatst. Het is met grote waarschijnlijk een 18e eeuwse gevelsteen. Wanneer de gevelsteen geplaatst werd, is onbekend.

Zie ook: Mieke van Dijk, Den Elskamp in S & O nr. 69 oktober 2001

 
Share |
gearchiveerd onder: