Corendrager
Markant witgepleisterd pand met gekoppelde topgevels met in midden gevelsteen "D’Corendrager". Van dit 17e eeuwse pakhuis zijn in de 19e eeuw de topgevels gewijzigd.
-
Markant witgepleisterd pand met gekoppelde topgevels met in midden gevelsteen "D’Corendrager". Van dit 17e eeuwse pakhuis zijn in de 19e eeuw de topgevels gewijzigd.52.2963755 4.9031178
- Woonhuis
- Rijksmon-1
Klik hier voor meer foto's....
Kerkstraat 45-48
1191 JD Ouderkerk aan de Amstel
Topgevels
Pand met gepleisterde gekoppelde topgevels met in midden gevelsteen "D’Corendrager". 17e eeuw. In 19e eeuw topgevels gewijzigd. Rijksmonument 31966. Oorspronkelijk was d’Corendrager, waarnaar de
gevelsteen verwijst, een van de 17e eeuwse pakhuizen
in de buurt van het haventje, dat er achter ligt.
Strategisch gelegen, want daardoor was het voor de korendragers gemakkelijk het graan in het pakhuis onder te brengen. Over het pand is weinig bekend, wel is het in de 19e eeuw wit gepleisterd. Ook is onbekend wanneer
de gevelsteen is geplaatst; misschien toen het pand werd gerenoveerd. Op het ogenblik is het pand, waar veel Ouderkerkse families hebben gewoond, het kantoor van een sportorganisatie.
Korendragersgilde
In het Groot Placaatboek (Utrecht) dl 3, 939 a van 1598 wordt bepaald dat "Die koorndragers (zullen) hebben en genieten van het last koorn indifferenter, dat syluyden bearbeyden ende dragen zullen uyt het schip inde kelder, ofte uyt de kelder on het schip, oock van het overstorten van het eene schip in het andere, 6 stuyv. "
Als te Amsterdam de korendrager tevens lid was van de 'Kleyne Gangh' mocht hij ook bepaalde werkzaamheden verrichten die aan de korenstorters waren voorbehouden. In die plaats was het hen ook toegestaan, met uitsluiting van alle andere dragers, specerijen, 'die in open zakken gedraagen worden', te vervoeren.
Hoewel de gilden in 1798 werden opgeheven, bleef dat van de korendragers desondanks bestaan tot 1916, toen het bij besluit van de Gemeenteraad definitief werd opgeheven. Het gevelbeeld, in verschillende uitvoeringen, zag men op pakhuizen, maar ook wel op herbergen. In het Amsterdams Historisch Museum is een houten beeld van de korendrager te zien.