Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Café Brugzicht

Café Brugzicht dateert uit 1925. Het had vroeger uitzicht op de brug over de Weespertrekvaart. Het café op de hoek van de Kloosterstraat en de Rijksstraatweg was altijd een instituut. In 2023 is het verbouwd tot twee woningen.

  • Café Brugzicht dateert uit 1925. Het had vroeger uitzicht op de brug over de Weespertrekvaart. Het café op de hoek van de Kloosterstraat en de Rijksstraatweg was altijd een instituut. In 2023 is het verbouwd tot twee woningen.
    52.3348171 4.9415647
    • Woonhuis

Klik hier voor meer foto's....

Kloosterstraat 1
1115 BJ Duivendrecht

Café

Het pand is door G.J. van Dijk in 1925 als café
ontworpen. Sindsdien is het als zodanig in gebruik.
Vanaf deze plek had men uitzicht op de Duivendrechtse Brug (1927)  Het café heeft helaas zijn 100-jarig jubileum niet gehaald. Het café met achterliggende woning heeft in 2023 een woonbestemming gekregen. Het is gesplitst in twee woningen. Hiermee is een historische ontmoetingsplek in Duivendrecht verdwenen. De verbouwing is wel gebeurd met respect voor de historie van het pand en voor de bijzondere stijl van de huizen aan het begin van de Kloosterstraat. Zo is de uitbouw bescheiden gebleven en is de dakopbouw in lijn met de aangrenzende huizen.

G.J. van Dijk

De architect G. J. van Dijk bouwde ook het Clarissenklooster aan het eind van de Kloosterstraat (gesloopt in 1968). Tot juni 1925 stond op de rechterhoek van Kloosterstraat en Rijksstraatweg boerderij Weltevreden, meermalen geschilderd door Piet Mondriaan. G. J. van Dijk werd in oktober 1924 eigenaar van Weltevreden. Hij liet de boerderij slopen en bouwde er een blokje van vier woningen waarvan hij er één in 1928 zelf betrok.

Brug

De Duivendrechtse Brug (1927) brug lag over de Weespertrekvaart (vroeger: Keulsche Vaart).
Hij moest in 1988 wijken voor de hoger gelegen snelweg A10 rond Amsterdam en de Gooiseweg, de verbindingsweg van Amsterdam met Amsterdam Zuidoost.

 
Share |
gearchiveerd onder: