Nessersluis
De Nessersluis werd in 1675 in het kanaal Bijleveld gebouwd. De Bijleveld was een afwateringskanaal dat het overtollige water van het Nedersticht afvoerde naar de Amstel. De Bijleveld werd in 1413 gegraven. De sluis werd in 1896 verwijderd tegelijk met de demping van de Bijleveld.
-
De Nessersluis werd in 1675 in het kanaal Bijleveld gebouwd. De Bijleveld was een afwateringskanaal dat het overtollige water van het Nedersticht afvoerde naar de Amstel. De Bijleveld werd in 1413 gegraven. De sluis werd in 1896 verwijderd tegelijk met de demping van de Bijleveld.52.250913594 4.86696415554
- Verdwenen Monumenten
Klik hier voor meer foto's....
Het buurtschap Nessersluis dank zijn naam aan de sluis met deze naam. De Nessersluis was een schutsluis die in 1675 in de Bijleveld werd gebouwd. De Bijleveld was een afwateringskanaal, in 1413 gegraven in opdracht van de Hollandse graaf Willem VI, om overtollig water van de polders Bijleveld en Reijerscop af te voeren naar de Amstel. Tot die tijd werd het water afgevoerd naar de Hollandsche IJssel die steeds verder dichtslibde. De afwatering op de Amstel verhevigde het al bestaande conflict met de inwoners van Amstelland. Die wierpen regelmatig dammen op om het Stichtse water te keren. Even zo vaak werden die dammen doorgestoken door de Stichtenaren. Uiteindelijk wist Jan Benningh met steun van Keizer Karel V het conflict in 1525 op te lossen. Het leidde tot instelling van college dat de afwatering moet reguleren. En dat was het begin van het Waterschap Amstelland.
De Bijleveld was 17 km lang en liep tot aan de Joostendam (bij Kockengen) parallel aan de Grote Heijcop. Daarna volgde het kanaal de grenzen van de polder Spengen en Portengen. Vervolgens liep het door de Ronde Venen, Oudhuizen en Waverveen naar de Amstel. De Bijleveld was ook een drukke scheepvaartroute.
In de eeuwen na de ontginning werd het steeds moeilijker om water af te voeren als gevolg van het inklinken van de veenbodem. De Bijleveld kwam zo lager te liggen dan de Amstel. Om De Rondeveense Polder droog te houden werd in 1674 met de bouw van vier schutsluizen, waaronder de Nessersluis, gestart.
Nes had vroeger de betekenis van neus. Het stuk land dat uitloopt aan de Amstel, doet namelijk wat aan een neus denken. Later verdwijnt het stuk land, maar de naam Nes blijft.
De sluis is in 1896 weggehaald na demping van het noordelijk deel van het kanaal. Dat gebeurde tijdens de vervening bij Mijdrecht en het droogleggen van de veenplassen. De Bijleveld en de sluis zijn niet meer terug te zien in het landschap.
Op 10 december 2015 heeft het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een kunstwerk geplaatst als verwijzing naar de oude sluis.