Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Aartsengel Michael

Kunstwerk ter herinnering aan het in 1968 gesloopte Clarissenklooster. Het beeld is afkomstig van het voormalige klooster. S.G. Wisse was jarenlang de engelbewaarder.

  • Kunstwerk ter herinnering aan het in 1968 gesloopte Clarissenklooster. Het beeld is afkomstig van het voormalige klooster. S.G. Wisse was jarenlang de engelbewaarder.
    52.3346610717 4.93795722698
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Hoek Kloosterstraat – Michaëlplein
1115 BN Duivendrecht

Klooster

Kunstwerk ter herinnering aan het in 1967/8 gesloopte klooster. Het zandstenen gevelbeeld is afkomstig van het voormalige Clarissenklooster. Onthuld op 5 mei 2005 door burgemeester J.R.A. Nawijn en S.G. Wisse.

Engelbewaarder Wisse

Zandstenen beeld van St. Michael en de draak, op een console op een driehoekige zuil van losse stenen. Het beeld (naam beeldhouwer onbekend), kwam 5 mei 1946 boven de ingang van het Clarissenklooster, omdat Duivendrecht in de oorlog gespaard is gebleven. De aartsengel Michaël staat voor de strijd tegen het kwaad. Een deel van de lans op het beeld is verdwenen. Aartsengel Michaël is één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. Hij wordt afgebeeld in wapenrusting met een overwonnen duivel of draak onder zijn voeten en soms met een weegschaal, omdat hij aan de hemelpoort afweegt wie binnen mag en wie niet. Nadat het Clarissenklooster in 1967/68 werd gesloopt werd het Michaëlbeeld door de heer Wisse in zijn tuin in de Kloosterstraat nr.59 bewaard. Hij schonk het 21 november 2004 aan de gemeente voor een publieke herplaatsing op de oorspronkelijke plek. De driehoekige zuil met losse stenen symboliseert het afgebroken klooster.

Clarissen

Het Michaëlbeeld is al wat rest van het klooster dat hier tot 1968 gestaan heeft. Het klooster is in 1926 gebouwd naar een ontwerp van architect G.J. van Dijk. De kloostergemeenschap, door en voor vrouwen, leefde naar de leefregel van de H. Franciscus. De gemeenschap bestond uit “slotzusters” en “buitenzusters”. De eersten hadden in het geheel geen contact met de buitenwereld. Het Clarissen-klooster moest wijken voor de snelweg. De zusters hadden na hun gedwongen vertrek in Babberich een ander klooster aangekocht. De zusters kwamen regelmatig het Michaëlbeeld in de tuin van de familie Wisse bezoeken.

 
Share |
gearchiveerd onder: