Straman grafmonument
Op het RK-kerkhof achter de Urbanuskerk in Ouderkerk ligt het graf van oud-burgemeester Straman. Hij overleed op 30 december 1938. Naar hem is de Burgemeester Stramanweg vernoemd.
-
Op het RK-kerkhof achter de Urbanuskerk in Ouderkerk ligt het graf van oud-burgemeester Straman. Hij overleed op 30 december 1938. Naar hem is de Burgemeester Stramanweg vernoemd.52.2946711621 4.90126075347
- Kerken en Begraafplaatsen
Klik hier voor meer foto's....
Achterdijk 3
1191 JG Ouderkerk aan de Amstel
J.A.A. Straman was 18 jaar burgemeester van Ouder-Amstel, van 1920 tot zijn overlijden in 1938. Hij was toen 48 jaar. Het burgemeesterschap van Straman speelde zich vooral af tijdens de crisisjaren. Straman was een zeer gewaardeerd man, die zich sterk maakte voor het lokale verenigingsleven. Zijn overlijden op relatief jonge leeftijd maakte diepe indruk op de inwoners. De nieuwe provinciale weg die in 1937 werd geopend en die het verkeer langs (en niet meer door) Ouderkerk leidde, werd naar hem vernoemd. De naam Burgemeester Stramanweg is – na bijna 80 jaar – nog steeds een terecht eerbetoon!
Burgemeester Straman
Burgemeester Straman speelde een vooraanstaande rol in Ouder-Amstel. Straman was een heel actieve burgemeester. Zijn inbreng bij het verenigingsleven werd geroemd. Gedurende zijn burgemeesterschap was hij bestuurslid van allerlei verenigingen zoals van de Amsterdamsche Golfclub – nu golfclub Amsterdam Old Course. Hij stimuleerde de oprichting van lokale ziektekostenverzekeringen en daarmee de gezondheidszorg. Dat was nodig vanwege het tekort aan gezondheidszorg, in die tijd een algemeen probleem op het platteland.Hij was erelid van enkele verenigingen, zoals de Vereeniging Bad- en Zweminrichting ‘de Amstel’. Hij werd koninklijk onderscheiden: ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Begrafenis
Op de ijskoude, gure winterse morgen van 4 januari 1939 werd vanuit de St. Urbanuskerk de op jonge leeftijd overleden burgemeester Straman naar het achter de kerk liggende kerkhof gedragen en daar begraven. Daaraan voorafgaand was een bijeenkomst op het Gemeentehuis. In de raadzaal, waar de kist stond opgebaard, werd het woord gevoerd door locoburgemeester J. Koolhaas en de burgemeester van Haarlemmermeer, mr. A. Slob, als voorzitter van de burgemeestersclub. Daarna ging de stoet naar de St. Urbanuskerk, voorafgegaan door Muziekvereniging Crescendo, waarvan Straman beschermheer was. De uitvaartdienst werd geleid door pastoor W.J. Slenders. De begrafenis vond plaats onder zeer grote belangstelling, ondanks het slechte weer.
Grafmonument
Burgemeester Straman kreeg een grafmonument op het kerkhof van de St. Urbanuskerk. Het werd uitgevoerd in hard natuursteen met daarop een bronzen Christusbeeld. Het grafmonument is van bijzondere cultuurhistorsiche waarde. Het verkeerde jarenlang in zeer slechte staat. Op initiatief van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel en de Stichting Erfgoed Amstelland is het monument in 2024 gerestaureerd, mede dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Ouder-Amstel. Het graf bevindt zich op een prominente plek van het kerkhof: direct naast de doorgang in de heg naar de begraafplaats.