Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Pastorie Urbanus Duivendrecht

In 1843 gebouwd in opdracht van pastoor Breuker naar ontwerp van R. van Zoelen onder toezicht van waterstaatsopzichter H.H. Dansdorp. De stijl waarin deze pastorie oorspronkelijk is uitgevoerd wordt aangeduid als 'Waterstaatsstijl'. De pastorie is een gemeentelijk monument.

  • In 1843 gebouwd in opdracht van pastoor Breuker naar ontwerp van R. van Zoelen onder toezicht van waterstaatsopzichter H.H. Dansdorp. De stijl waarin deze pastorie oorspronkelijk is uitgevoerd wordt aangeduid als 'Waterstaatsstijl'. De pastorie is een gemeentelijk monument.
    52.3245429 4.9376279
    • Kerken en Begraafplaatsen

Klik hier voor meer foto's....

Rijksstraatweg 232
1115 AV Duivendrecht

In 1843 gebouwd in opdracht van pastoor J.H. Breuker.
De architect is R. van Zoelen. Toezicht op de bouw hield waterstaatsopzichter Hermanus Hendrik Dansdorp.
De stijl waarin deze pastorie oorspronkelijk is uitgevoerd wordt aangeduid als 'waterstaatsstijl'.
Op deze plaats was reeds in 1653 een boerderij als kerk ingericht, waarvan zich nog restanten in de pastorie bevinden. Bij Van Ollefen: Stads-en Dorpsbeschrijver (2e helft 18e eeuw) is er sprake van: 'De Roomschgezinden hebben te Duivendrecht een mooi zindelijk kerkjen.'

De boerderij maakte in 1840 plaats voor een bescheiden nieuw kerkje zonder toren, gebouwd onder leiding van de Amsterdamse architect Robertus van Zoelen,

In 1869 werd door pastoor Den Elsen een fonds gesticht ten behoeve van de bouw van een nieuwe kerk. In 1878 werd de eerste steen gelegd en op 16 juli 1879 werd de nieuwe Urbanuskerk gewijd door Mgr. Snickers, bisschop van Haarlem.

De zaal, bij de serre, is nog altijd de kern van het oude kerkje uit de 18e eeuw en meegenomen als zaal in de waterstaatskerk. In de pastorie werd dus gekerkt,  Volgens een oude parochiaan van de Sint Urbanuskerk deed men dat om tijdens strenge winters de grote kerk niet warm te hoeven stoken.

De pastorie is een gemeentelijk monument.

Waterstaatsstijl

Voor het oprichten van kerkgebouwen was van 1824 tot 1868 toestemming nodig van de overheid (Departement van Binnenlandsche Zaken, Onderwijs en Waterstaat). Tot 1875 werden in Nederland kerken gebouwd onder toezicht (en soms ook naar ontwerp) van ingenieurs van Rijkswaterstaat. De rijksoverheid bekostigde doorgaans de bouw. De waterstaatsstijl is niet zozeer een bepaalde bouwstijl, maar heeft meer betrekking op de periode 1824-1875.

 

 

 
Share |
gearchiveerd onder: