Elimkerk
Voormalig militaire loods, in 1984 in gebruik genomen door de Christelijk Gereformeerde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel.
-
Voormalig militaire loods, in 1984 in gebruik genomen door de Christelijk Gereformeerde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel.52.2953499 4.9088753
- Kerken en Begraafplaatsen
Klik hier voor meer foto's....
Koningin Julianalaan 24
1191 CE Ouderkerk aan de Amstel
Christelijk Gereformeerde Kerk
Voormalige opslagloods voor militaire doeleinden, in 1984 in gebruik genomen door de Christelijke Gereformeerde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel.
Afscheiding
Niet alle leden van de kerken van de Afscheiding konden zich vinden in de fusie met de kerken uit de Doleantie. Zeker in Ouderkerk aan de Amstel was de groep bezwaarden groot. Zij stichtten omstreeks 1890 de Vrije Oud Gereformeerde Gemeente onder leiding van ds. D. Meijer. Vanaf ca. 1900 kwamen ze bijeen in een houten kerkgebouwtje aan de Sluisvaart. Door vertrek van veel leden uit Ouderkerk hield deze gemeente in 1914 op te bestaan. In 1923 werd door enkele achterblijvers de Christelijke Gereformeerde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel opgericht. Al snel bleek dat deze gemeente levensvatbaar was. Aanvankelijk hield de gemeente haar diensten in een schuur. Op 6 maart 1925 betrok de gemeente een nieuw gebouwde kerk ten westen van de Amstel aan de Amstelzijde. Eind jaren zeventig was dit kerkje te klein geworden voor de gestaag groeiende gemeente. Omdat uitbreiding van de bestaande kerk op praktische bezwaren stuitte besloot men een nieuwe kerk te bouwen. Maar tot nieuwbouw kwam het uiteindelijk niet. De gemeente kreeg een oude opslagplaats voor munitie aan de Julianaweg aangeboden en ging op dit aanbod in. Op 24 februari 1984 werd de kerk officieel in gebruik genomen met een dienst die geleid werd door ds. T.M. Hofman. De kerk kreeg de naam Elimkerk, naar een oase die wordt genoemd in het Bijbelboek Exodus 15:27.
Zoeklichten
De loods werd in 1937 gebouwd en deed dienst als materieelopslagplaats, vooral van zoeklichten. Ze maakte deel uit van het (militaire) Sectorpark Ouderkerk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het sectorpark bestond o.a. uit een conducteurswoning (ca. 1902) annex bureel en een houten bergloods. De stenen zoeklichtenloods is rond 1937 gebouwd. Vanuit de houten loods ernaast werden materieel en munitie gedistribueerd. Die loods - inmiddels jongerencentrum - is in 1975 afgebrand. Op deze plek werd de sporthal Bindelwijk gebouwd. De zoeklichtenloods is na de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest als garage. In 1984 werd de garage verbouwd tot kerk. De voormalige conducteurswoning is nu gebruik als pastorie voor de predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk.