Waver
De buurtschap Waver ligt in de Rondehoep polder en bestaat uit lintbebouwing langs de dijk van het gelijknamige veenriviertje. Waver is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw als ontginningsbasis voor het aangrenzend veengebied. De originele verkaveling is vanaf de dijk prachtig te zien. Schitterend ruim uitzicht over de hele polder. Het jaarlijkse Waverfeest is instituut.
-
De buurtschap Waver ligt in de Rondehoep polder en bestaat uit lintbebouwing langs de dijk van het gelijknamige veenriviertje. Waver is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw als ontginningsbasis voor het aangrenzend veengebied. De originele verkaveling is vanaf de dijk prachtig te zien. Schitterend ruim uitzicht over de hele polder. Het jaarlijkse Waverfeest is instituut.52.2615954 4.9178613
- Dorpsgezichten
Klik hier voor meer foto's....
De buurtschap Waver ligt in de Rondehoep polder en bestaat uit lintbebouwing langs de dijk van het veenriviertje de Oude Waver. Waver is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw als een ontginningsbasis voor het veengebied, waar nu de Rondehoep polder is. De originele, middeleeuwse verkaveling is vanaf de dijk prachtig te zien. Schitterend ruim uitzicht over de hele polder. Het traditionele, jaarlijkse Waverfeest is instituut. Aan de overzijde van Waver ligt Botshol, dat bij de Gemeente De Ronde Venen (provincie Utrecht) behoort.
Oorsprong
De naam Waver is vermoedelijk afkomstig uit het Oudnederlands en heeft waarschijnlijk een tweeledige betekenis: kronkelend veenstroompje en moerassige veengrond. De naam Waver (of Wavera) wordt voor het eerst vermeld in het Oorkondeboek van Utrecht uit 1217. Het riviertje Waver loopt van De Voetangel langs de buurtschappen Stokkelaarsbrug en Waver tot aan de Amstel. De naam van het water is na verloop van tijd overgegaan op de buurtschap langs de rivier.
Waver is nauw verbonden met de ontginning van het gebied dat we nu kennen als De Rondehoep polder. Het is de waarschijnlijk in de 12e eeuw gesticht als ontginningsbasis aan de veenrivier Waver. De Rondehoep heeft een heel bijzonder, gerend ontginningspatroon, met als resultaat een unieke waaierverkaveling. Bijna nergens is de originele, middeleeuwse verkaveling beter te zien dan hier. Vanaf de dijk langs de Waver heb je een schitterend, onbelemmerd uitzicht, met in de verte de kerk van Nes aan de Amstel. Nergens beleef je de ruimte van de polder beter dan in de buurtschap Waver, de koningin van de Ronde Hoep. Waver is ook van hoge archeologische waarde. Vondsten langs de oever van de Waver duiden op middeleeuwse huisplaatsen. De resultaten van bodemonderzoek in Waver kunnen ook van grote betekenis zijn om de ontginningsgeschiedenis van Amstelland beter te begrijpen.
Boerderijen
Tientallen boerderijen langs de Waverdijk en de Rondehoep weerspiegelen een historisch verband. Daaronder zijn zeven rijksmonumenten en vijf gemeentelijke monumenten. Van de Rijksmonumenten noemen we de drie bijzondere boerderijen: Groenendaal (17e eeuw; Waver 29), Bouwlust (17e eeuw; Waver 34) en Wiele-Rust (18e eeuw; Waver 3).
Waverfeest
Het Waverfeest is een instituut en is wijd en zijd bekend in de regio. In 2018 vierde Waver op grootste wijze het 80-jarig jubileum. In 1938 werd het voor het eerst – ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina – door buurtbewoners georganiseerd, als kinderfeest. Dat kinderfeest groeide al snel uit tot een zomerfeest voor iedereen en stond ook bekend als de Waverse kermis.