Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Hoger Einde

Het Hoger Einde is één van de oudste straten van Ouderkerk aan de Amstel. Sinds de Middeleeuwen permanent bewoond. In de Gouden Eeuw werden buitenplaatsen gesticht door rijke kooplieden uit Amsterdam, zoals elders langs de Amstel. Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. De aanleg van de nieuwe brug over de Amstel en een nieuwe weg in 1938 sneed het Hoger Einde in tweeën.

  • Het Hoger Einde is één van de oudste straten van Ouderkerk aan de Amstel. Sinds de Middeleeuwen permanent bewoond. In de Gouden Eeuw werden buitenplaatsen gesticht door rijke kooplieden uit Amsterdam, zoals elders langs de Amstel. Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. De aanleg van de nieuwe brug over de Amstel en een nieuwe weg in 1938 sneed het Hoger Einde in tweeën.
    52.2997315807 4.89908430475
    • Dorpsgezichten

Klik hier voor meer foto's....

Hoger Einde
Ouderkerk aan de Amstel

Middeleeuwen

Het Hoger Einde is één van de oudste straten van Ouderkerk aan de Amstel. Het Hoger Einde is het laatste eind van een droge, smalle landrug in wat tot de Middeleeuwen een moerasgebied was. Daarop is Ouderkerk gebouwd. De oeverwallen werden gevormd door afzettingen van de veenstroompjes Amstel en Bullewijk. Die oever wordt in de 11e eeuw voor het eerst permanent bewoond.

Buitenplaatsen

Veel later – in de Gouden Eeuw- was het Hoger Einde een mooie plek voor rijke kooplieden uit Amsterdam om een buitenplaats te stichten. Maar zo'n buitenplaats was niet alleen voor het plezier bedoeld, maar diende ook als belegging (in een boerenbedrijf). Gezondheidsredenen speelden ook een gewichtige rol. De Amsterdamse grachten waren namelijk een bron van stank. Men was heel bang voor besmettelijke ziekten. De meeste buitens werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Een buitenplaats werd ook wel plaisierthuijn genoemd. Overal langs de Amstel verrezen toen voorname huizen met pleziertuinen en theekoepels. Aan het Hoger Einde stonden in de 18e eeuw maar liefst zeven buitenplaatsen (van noord naar zuid): Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen. Hooger-Lust en Schoonzicht (nrs. 6 en 17/18; beide Hoger Einde-Zuid) zijn nog redelij authentiek. Aan de noordkant bevindt zich interessante bebouwing uit de 20e eeuw. Ook is er begraafplaats de Karssenhof. Daar waar Molen De Zwaan zich fraai aftekent tegen het oer-Hollandse landschap verandert het Hoger Einde in de Binnenweg.

Amstelbrug

De aanleg van een nieuwe brug over de Amstel in 1938 direct ten noorden van de voormalige Gereformeerde Kerk aan het Hoger Einde Zuid, betekent een ingrijpende verandering in de eeuwenoude kern. Het Hoger Einde werd doorsneden. Er zijn sinds die tijd een Hoger Einde-Zuid en een Hoger Einde-Noord. Bij het Hoger Einde-Zuid is het opvallend dat de bebouwing overwegend met de achtererven aan het water is gelegen. Aan de overkant van het water – aan de Amstelveense kant - is de bebouwing vooral met de voorkanten op het water gericht. Daar is het – mede dankzij de horeca - een en al levendigheid, terwijl het Hoger Einde-Zuid een voorname rust uitstraalt.

 

 
Share |
gearchiveerd onder: