Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Dorpsstraat Brugstraat

De Dorpsstraat is vanouds de belangrijkste straat in Ouderkerk. Vroeger vormde de winkelstraat met de Brugstraat een onderdeel van de route van Amsterdam naar Utrecht. De afgelopen decennia heeft de bebouwing langs de straat ingrijpende veranderingen ondergaan, die niet altijd verbeteringen waren. Sommige panden ademen nog de sfeer van vroeger tijden. Maar veel panden en gevels zijn sinds de jaren vijftig gemoderniseerd.

  • De Dorpsstraat is vanouds de belangrijkste straat in Ouderkerk. Vroeger vormde de winkelstraat met de Brugstraat een onderdeel van de route van Amsterdam naar Utrecht. De afgelopen decennia heeft de bebouwing langs de straat ingrijpende veranderingen ondergaan, die niet altijd verbeteringen waren. Sommige panden ademen nog de sfeer van vroeger tijden. Maar veel panden en gevels zijn sinds de jaren vijftig gemoderniseerd.
    52.2969577 4.9035356
    • Dorpsgezichten

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsstraat - Brugstraat
Ouderkerk aan de Amstel

Winkelstraat

De Dorpsstraat is vanouds de belangrijkste straat in Ouderkerk. Ze is in het centrum niet alleen de
belangrijkste winkelstraat. Vroeger vormde de straat ook een onderdeel van de route van Amsterdam naar Utrecht. Langs de westkant van de Amstel moest men net voorbij
Paardenburg linksaf via de Lange Brug en via de Brugstraat kwam men in de Dorpsstraat. Langs de Holendrecht ging het dan verder richting Voetangel en Abcoude. Tot diep in de 17e eeuw was Ouderkerk een belangrijke pleisterplaats op de route Amsterdam - Utrecht. De Dorpsstraat begint bij de Wilhelminalaan ter hoogte van de Portugees-Israëlitische Begraafplaats en eindigt bij de Brugstraat, waar de straat Hoger Einde-Zuid gaat heten.

Sfeer van weleer

De afgelopen decennia heeft de bebouwing langs de straat ingrijpende veranderingen ondergaan, die niet altijd verbeteringen waren. Het oude gemeentehuis uit 1870 werd in 1980 vervangen door een moderne versie. Boerderij De Haegh aan het begin is een rijksmonument. Café De Vrije Handel (nr. 7) doet nog denken aan de 17e eeuw. Verder ademen Nicolette (18), Nieuw Wittenburg (26), Welgelegen (28), Slagerij Stronkhorst (36), Den Elskamp (38) en Drievliet (21) de sfeer van vroeger tijden. Maar veel panden en gevels zijn sinds de jaren vijftig gemoderniseerd.

Brugstraat

Waar de Dorpsstraat ophoudt, bij de kruising met de Brugstraat, is een klein pleintje dat het authentieke, dorpse karakter van het centrum het meest benadert: 'het pleintje van Lampe' in de volksmond. Het is genoemd naar het loodgietersbedrijf van Jan Lampe, dat hier vroeger in de Brugstraat gevestigd was. Wie nu door de Brugstraat met zijn dorpse sfeer rijdt, realiseert zich nauwelijks dat het in deze straat vroeger een drukte van belang was. Niet alleen verbond de Lange Brug de beide Ouderkerken. Deze straat was bovendien ooit een schakel in de belangrijke verbinding tussen Amsterdam en Utrecht. Links en rechts in de Brugstraat staan mooie, oude huizen. Op de hoek (Brugstraat 2) staat een mooi rijksmonument.

Erfgoed

Hoewel de Dorpsstraat geen schoolvoorbeeld is van hoe je met cultureel erfgoed om zou moeten gaan, is het wel een levendige, sfeervolle straat gebleven. Met druk, langzaam rijdend verkeer, winkelende mensen en beschaafd lawaai.

 
Share |
gearchiveerd onder: