Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Kerkbrug

Karakteristieke houten ophaalbrug over de Bullewijk, die de kern van het dorp Ouderkerk aan de Amstel verbindt met polder "De Ronde Hoep". De brug ligt daar, in vrijwel ongewijzigde vorm, sinds 1649. Rijksmonument 31977.

  • Karakteristieke houten ophaalbrug over de Bullewijk, die de kern van het dorp Ouderkerk aan de Amstel verbindt met polder "De Ronde Hoep". De brug ligt daar, in vrijwel ongewijzigde vorm, sinds 1649. Rijksmonument 31977.
    52.2949973 4.9017403
    • Bruggen en Ponten
    • Rijksmon-1

Klik hier voor meer foto's....

Kerkstraat 1
1191 JB Ouderkerk aan de Amstel

Benninghdam

Tot 1649 lag er een dam in de Bullewijk. Vanaf 1524 was dat de Benninghdam, die ongeveer lag waar nu de Hoger-Amstellaan begint. Vanaf 1532 lag daar een rijweg over waarover het zwaardere verkeer ging, net zoals sinds 1996 weer het geval is met de ‘nieuwe’  Benninghbrug. Voetgangers maakten gebruik van een kleine brug, de Kerkbrug, bij de kerk.
De Kerkstraat liep toen nog achter de huisjes langs. De ingang van het Historisch Museum ligt daardoor en nog steeds aan de achterzijde. In 1649, dus pal na de 80-jarige oorlog, worden Benninghdam en –brug verwijderd.

Onderhoud brug

Bestuurders van Amsterdam en Ouderkerk komen overeen dat er een stevige brug, "van eeckenhout", zal verrijzen op de plaats van de voetgangersbrug. Vanaf die tijd heeft er altijd een ophaalbrug gelegen, die maar weinig in vorm varieerde. Op oude afbeeldingen ziet men soms een rechthoekige bovenbouw en soms een boogvormige. De laatste  vormverandering, van boog naar rechthoek, vond plaats in 1946 nadat een Amerikaanse legertruck de gehele bovenbouw vernielde. In het akkoord van 1649 was ook het  “gedurich onderhouden” van de brug opgenomen. Vanaf 1888 is de brug in onderhoud bij de Provinciale Waterstaat, die in 1905 ook het beheer overnam. In 1890 werden de bruggenhoofden versterkt maar in 1893 reeds werd het noordelijk landhoofd geheel vernieuwd. De vaarbreedte werd toen op 4,91 m. gebracht. De laatste restauratie van de brug vond plaats in 2007, waarbij o.a. het gehele brugdek vernieuwd werd.

Korte Brug

Er hebben verscheidene brugwachtershuisjes bij de brug gestaan. Aan de kant van de begraafplaats tot 1919. Dat huisje werd vervangen door een groter dat aan de kant van de bakkerij half boven het water gebouwd werd. Daar woonde toen de brugwachtersfamilie in. Dat heeft er tot 1932 gestaan. De Kerkbrug wordt door de Ouderkerkse bevolking vaak Korte Brug genoemd, dit ter onderscheid van de Lange Brug, een ophaalbrug die tot 1937 over de Amstel lag en nu te zien is in het Nederlands Openluchtmuseum.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,