Wintershoven
Goed voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse T-boerderij in vroeger veenweidegebied (voerdeeltype met zadeldak). Gebouwd in 1883 als Sophia’s Hoeve. Met zomerhuis en hooiberg.
-
Goed voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse T-boerderij in vroeger veenweidegebied (voerdeeltype met zadeldak). Gebouwd in 1883 als Sophia’s Hoeve. Met zomerhuis en hooiberg.52.3249347632 4.93811192142
- Boerderij-1
- Rijksmon-2
Klik hier voor meer foto's....
Rijksstraatweg 226
1115 AV Duivendrecht
Sophia's hoeve
Wintershoven heette tot de restauratie in 2004/2005 'Sophia's hoeve'. De boerderij is van het voerdeeltype en is gebouwd in 1883. Het zomerhuis is van later datum. Op het achtererf van Wintershoven is een hooiberg. Rijksmonument 511503. Het dwarsgeplaatste voorhuis heeft een zadeldak. De dakschilden zijn voorzien van Oudhollandse pannen.T-boerderij en zomerhuis vallen op door versierde houten windveren, waarbij die van het zomerhuis wat rijker zijn uitgevoerd. In de voorgevel een gevelsteen met de tekst 'De eerste steen gelegd door Johannes Klooster 9/6 1883'.
Historisch ensemble
Er is sprake van een bijzondere ensemblewaarde met de naastgelegen, enkele jaren jongere 'Anthoniushoeve'. Samen leveren de boerderijen een belangrijke bijdrage aan de kennis van de bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis van de Nederlandse boerderij in de late negentiende eeuw. Naast deze ensemblewaarde is ook de situering bijzonder, vanwege de ligging aan de hoofdstraat in Duivendrecht. Daar vormt de boerderij met het erf in samenhang met de Anthoniushoeve één van de laatste gebouwde herinneringen aan het tot in de twintigste eeuw nog overwegend agrarische gebied in de directe omgeving van Amsterdam. Dit historische beeld - met de Urbanuskerk direct ernaast - wordt benadrukt door het grote contrast met de sterk verstedelijkte omgeving.
Atelier en beeldentuin
Wintershoven is nu in gebruik als woonhuis en atelier. Fraaie beeldentuin rondom.