Groot Giessenhof
Voormalige melkveehouderij, die in 1928 door brand werd verwoest. Eén van de laatste vier boerderijen in Duivendrecht. Het woonhuis werd herbouwd in de huidige stijl. Het beeldbepalende gebouw dreigt nu te verdwijnen voor nieuwbouw.
-
Voormalige melkveehouderij, die in 1928 door brand werd verwoest. Eén van de laatste vier boerderijen in Duivendrecht. Het woonhuis werd herbouwd in de huidige stijl. Het beeldbepalende gebouw dreigt nu te verdwijnen voor nieuwbouw.52.3310749 4.940678
- Boerderij-1
Klik hier voor meer foto's....
Rijkstraatweg 125
1115 AV Duivendrecht
Voormalige melkveehouderij
Een boerenhofstede waarin een melkveehouderij
gevestigd was. In 1928 werd het woonhuis door brand verwoest. Het woonhuis werd herbouwd in de huidige stijl. In de oude school vlakbij brak brand uit in 1942. De kleuters kregen tijdelijk onderwijs in deze boerderij. Door de verstedelijking is al het weiland bebouwd. Gelukkig is
in deze situatie de boerenwoning bewaard gebleven.
Voor 1953 mochten de kerkgangers hier hun paard en rijtuig stallen gedurende de kerkdienst in De Kleine Kerk verderop.
Over de herkomst van de naam Giessenhof is helaas niets bekend. Lokaal werd Giessenhof ‘de boerderij van Beem’ genoemd, naar de vroegere bewoner.
Inmiddels zijn er plannen om de op deze plek nieuwe woningen te bouwen. De kwestie is in hoeverre de oude boerderij kan worden ingepast in de nieuwbouwplannen.
Rijksstraatweg
Honderd jaar geleden stonden er nog 19 boerderijen in Duivendrecht. Groot Giessenhof is één van de vier overgebleven boerderijen. Tot 1953 was er een melkveehouderij gevestigd. In 1955 werd de boerderij verkocht aan Johan Mattijsen. Na de aankoop werden het woonhuis en de koeienstal direct gerestaureerd. Sindsdien is het gebouw in gebruik bij de familie Mattijsen.
Het woonhuis van de boerderij maakt deel uit van de oude lintbebouwing aan de Rijksstraatweg. Zo stonden er in 1919 nog 19 boerderijen in Duivendrecht. De straat was na drooglegging van het Watergraafsmeer zo’n 300 jaar tot 1950 de belangrijkste doorgaande weg van Amsterdam naar Utrecht. In de eerste helft van de vorige eeuw is het karakter van de weg veranderd in een lint met een bijzondere mix van forensenwoningen en boerderijen. Groot Giessenhof is in dat verband ‘de laatste der Mohikanen’. En dan gaat het niet zozeer om de schoonheid van het gebouw, maar meer om de herkenbaarheid van de agrarische kavel en om Giessenhof als symbool van de lokale historie. Nu sluit het mooi aan bij het ensemble van schoolmeesterhuis, kerk en school.