Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

De Haegh

Deze bijzondere, lage boerderij uit 1699 is van het langhuistype. De boerderij heeft een afgewolfd dak ( = afgeschuind uiteinde van de nok van het zadeldak), een fraaie voorgevel met houten luiken en een houten achtergebouw voor stalling van vee. Het erf is historisch. Rijksmonument.

  • Deze bijzondere, lage boerderij uit 1699 is van het langhuistype. De boerderij heeft een afgewolfd dak ( = afgeschuind uiteinde van de nok van het zadeldak), een fraaie voorgevel met houten luiken en een houten achtergebouw voor stalling van vee. Het erf is historisch. Rijksmonument.
    52.2965096 4.9045237
    • Boerderij-1
    • Rijksmon-1

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsstraat 1
1191 BG Ouderkerk aan de Amstel

17e eeuws

Boerderij De Haegh is in 1699 voor f. 2.600,- door Jacob Gerretsen gebouwd in opdracht van de Portugees-Israelitische Gemeente. De oorspronkelijke boerderij stond vroeger verderop, aan de andere kant van de begraafplaats, waar nu het Rodeamentoshuis (aan de Bullewijk) staat. De Portugees-Joodse gemeenschap was eigenaar van een stuk grond langs de rivier de Bullewijk. De begraafplaats Beth Haim (Huis van het Leven) werd in 1614 op de grond van hofstede De Haegh gesticht. De boerderij werd later verplaatst om uitbreiding van de Joodse begraafplaats mogelijk te maken. Rijksmonument 31954.

Kasteel Van Aemstel

Het kasteel van Gijsbrecht van Aemstel in Ouderkerk zou gelegen zijn geweest op het terrein van de huidige Portugees-Joodse begraafplaats. Zie ook Korte Geschiedenis Ouder-Amstel. Dit lijkt zeer aannemelijk, daar dit stuk grond deel uitmaakte van de hofstede "Die Haegh". Deze hofstede is vermoedelijk de in een leenakte van 1343 genoemde "hofstede waar de burg op placht te staan" bij de kerk en de Amstel.

Somberzicht

In de volksmond heette de boerderij vroeger ook wel 'Somberzicht', vanwege de ligging tussen de Joodse en de algemene begraafplaats. "Somberzicht" was van 1814 tot 1994 in handen van de familie Hogenhout. Klaas Hogenhout was in Ouderkerk een opmerkelijke figuur. Over hem verschenen in het Amstelveens - en ook het Ouderkerks - weekblad na zijn dood een feuilleton, gechreven door W. Geldof. Op basis van dit feuilleton is over het leven van Klaas een boek verschenen, "Uilenspiegel in Amstelland", door Thea Nooteboom. Het boek geeft een goed beeld van de sociale en economische verhoudingen en ontwikkelingen in het Nederland van eind 19de begin 20ste eeuw, met name in het leven van veehouders en hun gezinnen rondom Amsterdam.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,