Amstel-Land
Beeldbepalende boerderij langs de Amstel met hoog voorhuis en zeer fraaie bovenramen. Gebouwd voor 1900 en met een lager gelegen zomerhuis. Eerste vermelding dateert uit 1693, maar vermoedelijk is de vestigingsplaats ouder. De naam Amstelland duikt voor het eerst op in 1900. De boerderij staat in de Klein Duivendrechtse polder.
-
Beeldbepalende boerderij langs de Amstel met hoog voorhuis en zeer fraaie bovenramen. Gebouwd voor 1900 en met een lager gelegen zomerhuis. Eerste vermelding dateert uit 1693, maar vermoedelijk is de vestigingsplaats ouder. De naam Amstelland duikt voor het eerst op in 1900. De boerderij staat in de Klein Duivendrechtse polder.52.3049138 4.9068663
- Boerderij-1
Klik hier voor meer foto's....
Binnenweg 5
1191 AA Ouderkerk aan de Amstel
Beeldbepalend
Langs de rustige kant van de Amstel gelegen boerderij
met zeer fraaie bovenramen. Het zomerhuis is ook een volwaardige woning, die door een overdekte gang aansluit aan het hoofdgebouw. Gebouwd voor 1900 met hoog voorhuis met kelder en een lager gelegen zomerhuis. Eerste vermelding van een huismanswoning dateert uit 1693, maar vermoedelijk is de vestigingsplaats ouder.
De naam Amstelland duikt voor het eerst op in een stuk
uit het jaar 1900.
Klein Duivendrechtse polder
De boerderij "Amstelland" staat in de Klein Duivendrechtse polder, vanouds een waterschap dat één geheel uitmaakt met de Groot Duivendrechtse polder. Het waterbeheer in beide polders valt nu onder het hoogheemraadschap van Amstel, Gooi en Vecht. Er is op deze plek zo'n duizend jaar gewoond en gewerkt. Rondom het jaar 1000 lag hier een onherbergzaam veenmoeras dat werd ontgonnen en als cultuurgrond in gebruik genomen. Het slotenstelsel geeft nog een indruk van de oorspronkelijke verkaveling. We kunnen er veilig van uit gaan dat de pioniers ter plekke een dak boven het hoofd hebben gemaakt. De huisvesting is in de loop van de eeuwen voortdurend aangepast aan de behoeften en de welstand.
Amsterdam
Het is bekend dat veel boerengrond – met bebouwing – eigendom was van kerkelijke instellingen en welvarende Amsterdammers. Dat is ook hier het geval, althans vanaf het einde van de zeventiende eeuw kan dat met zekerheid vastgesteld worden. Pas twee eeuwen later, in het jaar 1900, komt daar een einde aan en krijgen we weer te maken met een eigenaar-gebruiker. Zodra Amsterdam enige omvang bereikte, beïnvloedde dat de bedrijfsvoering van "Amstelland" vrij sterk. Melk en andere zuivelproducten werden regelmatig afgezet in Amsterdam. De Amstel bood daartoe een gunstige vervoersgelegenheid. Ook slachtvee ging naar de hoofdstad en soms kon men er ook hooi (voor de koetspaarden) vis en wild afzetten.
Grupstal
De vorm van de boerderij is niet terug te voeren op één van de Hollandse bedrijfstypen. Alleen kan vastgesteld worden dat de oudere boerderij "De Drie Fonteinen" noordelijker aan de Binnenweg een soortgelijke vorm heeft. De stal die tegen het einde van de twintigste eeuw is vervangen door een nieuw gebouw dateerde uit de zeventiende of achttiende eeuw. Hij was ingericht als een traditionele Hollandse grupstal. Daarin staan de koeien 's winters naast elkaar. Erachter loopt een mestgoot of 'grup'.