Café De Vrije Handel
Het huidige café (17e eeuw) was vroeger het rechthuis, de zetel van het bestuur van Ouder-Amstel. Er tegenover, waar nu het gemeentehuis staat, stond een galg.
-
Het huidige café (17e eeuw) was vroeger het rechthuis, de zetel van het bestuur van Ouder-Amstel. Er tegenover, waar nu het gemeentehuis staat, stond een galg.52.2968016 4.9036249
- Gemeentelijk monument
- Bedrijven en Instellingen
Klik hier voor meer foto's....
Dorpstraat 7
1191 BG Ouderkerk aan de Amstel
Rechthuis
Het café ligt nu tegenover het gemeentehuis, maar
vroeger was dit het gemeentehuis. Of beter, rechthuis, want gemeenten bestonden nog niet in de 17e eeuw.
Daar waar nu vrolijk de vlag wappert voor het stadhuis, stond vroeger de galg. Het bestuur van Ouder-Amstel zetelde steeds in Ouderkerk aan de Amstel. Eerst in een rechthuis, later in een gemeentehuis. Het eerste rechthuis stond op de hoek van de Kerkstraat en de Dorpsstraat. In de gevellijn van café 'De Vrije Handel' is het oude
rechthuis nog te herkennen. In de kelder van het pand zouden nog oude grafzerken te zien zijn.
Gemeentelijk monument.
Galg
Tegenover het oude rechthuis werd in 1656 het tweede rechthuis gebouwd. De galg moest dus verhuizen, want afgedankt werd hij nog lang niet. Zo werd in april 1752 een jongen betrapt op het stelen van schapen in de Ronde Hoep. Hij werd gepakt door boeren die hem meenamen naar het dorp en de schout waarschuwden. De boeren kregen medelijden en lieten de jongen koffie halen. Deze greep zijn kans niet en werd door de schout ingerekend. Overgedragen aan het gerecht werd de jongen enige tijd later opgehangen.
Waag
Het tweede rechthuis, op de plaats van het huidige gemeentehuis deed dienst tot 1872 en moest wijken voor het gemeentehuis dat op dezelfde plaats verrees. Dat 'oude' gemeentehuis onderging in 1956 een flinke uitbreiding, maar bleek op den duur toch te klein. In 1980 werd het vervangen door het huidige. Waarschijnlijk spoedig na het verlaten van het eerste rechthuis – rond 1656 - werd het een herberg. Op oude foto's is te zien hoe er ook een waag gevestigd was. De caféhouder was tevens de waagmeester. De waag is omstreeks 1950 afgebroken. Tot die tijd werden er kazen en ook varkens gewogen.