Nessermolen
De molenstomp uit 1637 werd in 2016 afgebroken. Hij stond bij de Amstel in de polder de Rondehoep. Vroeger deed de molen dienst als poldermolen. Eeuwen lang bemaalden enkele molens de polder. Zij regelden samen het waterpeil in de Rondehoep.
-
De molenstomp uit 1637 werd in 2016 afgebroken. Hij stond bij de Amstel in de polder de Rondehoep. Vroeger deed de molen dienst als poldermolen. Eeuwen lang bemaalden enkele molens de polder. Zij regelden samen het waterpeil in de Rondehoep.52.2635587 4.8847689
- Verdwenen Monumenten
Klik hier voor meer foto's....
Rondehoep West 58
1191 KM Ouderkerk aan de Amstel
Poldermolen
Deze molenstomp dateerde uit 1637. Hij stond ruim 100 meter van de Amstel af in de polder de Rondehoep, ongeveer een kilometer na de kerk van Nes.De functie van de molen was voorheen poldermolen. Eeuwen lang bemaalden enkele molens de polder. Zij regelden samen het waterpeil in de Rondehoep.
Grondzeiler
De Nessermolen stond aan het eind van een (nu gedempte) opvaart. De molen was van het type grondzeiler; de romp is een achtkante bovenkruier. De functie van de molen was voorheen poldermolen. Hiermee werd het waterpeil in de polder de Ronde Hoep geregeld. In 1867 werd de molen vervijzeld d.w.z. dat de molen van een vijzel moest worden voorzien. Als gevolg van de bodemdaling bereikte het scheprad namelijk het water in de molengang niet meer. De molen was een van de vier molens die deze polder bemaalden. Rond 1910-'12 is het gaande werk uit de molen verwijderd. De molen was niet meer maalvaardig.
Twee Nessermolens
De Nessermolen had dezelfde functie als de Wavermolen. In 1913 werd de Wavermolen gesloopt. Op die plek kwam een nieuw dieselgemaal. De molenstomp bij Nes bleef staan en wordt nog steeds bewoond. Nabij Nes a/d Amstel stonden twee molens met de naam Nessermolen: Deze molen (ook wel Dirk Simon genoemd) en die aan de overkant van de Amstel in de Bovenkerkerpolder (later De Oude Gerard geheten).